poniedziałek, 17 czerwca 2013

sałatka ze szpinaku i szparagów


Tym przepisem żegnamy się powoli ze szparagami w tym sezonie...

Składniki:


  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 -150 g świeżego szpinaku
  • sok z cytryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • garść nasion słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • oliwa


Szparagi umyjcie, osuszcie, oderwijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie na kawałki 2-3 cm.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła klarowanego, wrzućcie szparagi i smażcie ok 3-4 minut, posólcie je i popieprzcie, odstawcie. Część szpinaku wrzućcie na rozgrzaną suchą patelnię, doprawcie solą i pieprzem, poczekajcie aż się zredukuje. Wyłóżcie na talerze liście świeżego szpinaku, dodajcie te usmażone oraz szparagi. Posypcie wszystko skórką z pomarańczy, słonecznikiem oraz skropcie oliwą i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z białym pieczywem. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jak zielono! Od razu poprawia sie humor.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki. Piękna kolorystyka. Ja bym dodała jeszcze prażone płatki migdałowe i danie w sam raz dla mnie na lunch :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To te płatki proponujemy zamiast słonecznika :) Pozdrawiamy!

      Usuń