piątek, 20 lipca 2012

melon z szynką parmeńską



Lato jeszcze trwa zatem proponujemy Wam klasyczną, smaczną i prostą w przygotowaniu przystawkę na cieplejsze dni.

Składniki:

  • 1 melon,
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 8-10 listków bazylii,
  • odrobina kremowego octu balsamicznego


Podzielcie melona na 8-10 kawałków, wytnijcie nożem pestki. Owińcie cząstki melona plastrami szynki. Przystroicie bazylią i skropcie kremem balsamicznym. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pierwsze co przyszło mi do głowy to czy jecie melona ze skórką;)
    A tak to muszę przyznać, że sama bardzo lubię takiego melona:) Podaję go z dodatkiem rukoli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez skórki :) Ja jestem leniwy zamiast obierać wolę obgryzać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się fantastycznie! nawet mam ochotę na tę szynkę :) choć nie jadam!
    ale goście jadają, więc przepis zabieram ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
  4. listków bazylii?, a na zdjęciu mięta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjrzyj się uważnie :) Na zdjęciu jest bazylia, czerwona bazylia.

      Usuń
  5. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, gdy zobaczyłam tę kulinarną propozycję - Hiszpania! Pierwszy raz spotkałam się z takim podaniem melona właśnie w jednej z restauracji w Saragossie (takiej z rodzaju - płacisz 12,5 euro i jesz do woli wszystko, co akurat znajdziesz na stole). Przyznam, że bardzo zaskakujące, ciekawe połączenie, choć mnie nie przypadło zbytnio do gustu i idealne na gorące, letnie dni. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń