czwartek, 19 lipca 2012

kurczak słodko-kwaśny z ryżem




Wariacji tego dania jest mnóstwo, ta przekonała nas prostotą i szybkością wykonania...a po zjedzeniu, również smakiem :)

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 puszka ananasów (200 g ananasa, 150 ml soku + 1 łyżka)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Kurczaka pokrójcie w większe kawałki, włóżcie do miski i wlejcie do tego 1 łyżkę soku z puszki ananasów i sos sojowy, wymieszajcie dobrze marynatę z kurczakiem i wstawcie do lodówki na ok.30 min.
Do 150 ml soku z puszki ananasów wsypcie mąkę i dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Na głębszej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3-4 min, aż zbrązowieje.
Wyjmijcie łyżką cedzakową kurczaka, a na olej wrzućcie pokrojone w kostkę papryki i cebulę. Smażcie ok 5 min. Dolejcie sok ananasowy z mąką i dodajcie przecier, wymieszajcie wszystko i poczekajcie aż zgęstnieje. Dorzućcie usmażonego kurczaka i ok 200 g pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ryżem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz