wtorek, 17 lipca 2012

spaghetti puttanesca


Historia puttanesca jest bardzo kolorowa. Puttana po włosku to dziwka, a puttanesca w wolnym tłumaczeniu oznacza "dziwkarski sposób" . Niektórzy twierdzą, że sos zawdzięcza swoją nazwę właśnie paniom lekkich obyczajów, które przygotowywały go w przerwach między klientami lub dla oczekujących klientów :)

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych
  • 3 fileciki anchois
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • pęczek posiekanej bazylii (używamy odmiany czerwonej, pycha!)
  • parmezan do posypania dania
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Ugotujcie makaron w osolonej wodzie. W trakcie gotowania, rozgrzejcie na głębokiej patelni oliwę, dodajcie czosnek, anchois, sól, pieprz i chili jeśli lubicie ostre smaki, smażcie na średnim ogniu ok 2min.
Następnie dodajcie pomidory, oliwki, kapary, chwilę gotujcie, dodajcie cukier, jeśli macie ochotę i chili.
Wrzućcie do sosu ugotowany al dente makaron i mieszajcie wszystko chwilę.
Danie wyłóżcie na talerze, posypcie bazylią i parmezanem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Hehe ciekawa historia, a ten makaron bardzo mi smakuje, chyba wkrótce powtórzę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie dostane czerwoną bazylie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kupujemy w hurtowni roślin. Jedna, dwie sadzonki starczają nam na cały sezon.

      Usuń