niedziela, 22 lipca 2012

pasta z bobu, zielonego groszku i mięty




Kolejna odsłona bobu, który jest naszym zdaniem bardziej zielony, niż ten przysłowiowy groszek :)
A w połączeniu z miętą, tworzą naprawdę soczysty odcień.

Składniki:
  • 1/2kg zielonego słodkiego groszku
  • 3/4kg bobu
  • sok z 1 cytryny
  • liście mięty (dałam ok. 20)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól


Bób zalejcie wodą z 1 łyżką cukru, po zagotowaniu posólcie i gotujcie ok 15 minut. Obierzcie go z łupin. Do malaksera wrzućcie ugotowany bób, świeży groszek, zalejcie sokiem z cytryny i miksujcie na gładką masę. Dorzućcie następnie parmezan, miętę, sól i dolewajcie powoli oliwę, aż masa będzie w miarę jednolita. Dobrze smakuje z białym pieczywem i serem mozzarella, jak na zdjęciu. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda. Gdzie kupiłaś słodki groszek? Mnie ciężko go kupić.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia!
    pasta? pyszna. bardzo odświeżająca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie zielony kolor ma ta pasta :) Zjadłabym sobie bobu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bób uwielbiam, z reguły jadam go po prostu ugotowanego z polanego masłem i posypanego koperkiem. Pasty z niego jeszcze nigdy nie robiłam, ale bardzo mnie interesuje jej smak więc może w nadchodzący weekend wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń