niedziela, 6 maja 2012

frittata z owczym serem, szparagami i ziołami



Kolejna wariacja na temat szparagów.

Składniki:

  • 8 jaj
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/4 szklanki mleka
  • 10 dag owczego sera (młodego albo półmiękkiego dojrzewającego)
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • oliwa,
  • pieprz i sól


Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni. W misce wymieszajcie jaja, pokruszony lub starty ser, mleko, zioła pieprz i sól. Szparagi jeśli są grube przekrójcie wzdłuż i przytnijcie na długość promienia patelni. Rozgrzejcie oliwę na patelni, wlejcie jaja i smażcie na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Przed włożeniem do piekarnika poukładajcie delikatnie na wierzchu masy szparagi. Pieczcie przez ok 13-15 minut. Pozwólcie jej nieco ostygnąć. Łatwiej da się wtedy wyjąć. Idealnie komponuje się z kwaśną śmietaną. Smacznego!





4 komentarze:

  1. frittata jest po prostu boska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Smakuje genialnie na ciepło i na zimno.

      Usuń
  2. Genialnie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń