piątek, 29 czerwca 2012

zupa rybna dla leniwych



Lubicie zupy rybne, ale nie macie ochoty i czasu na filetowanie ryb i odcinanie im głów?
To jest przepis dla Was :)
Dostałam go w prezencie od mojej Mamy.

Składniki: (6 porcji)

  • 4-6 filetów z ryby jaką lubicie (dałam mintaja), możecie użyć filetów 2 różnych gatunków
  • 1 cebula
  • 2 papryki, dajcie w różnych kolorach, będzie weselej
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1l warzywnego wywaru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • sól, pieprz


Opcjonalnie możecie do zupy wrzucić garść krewetek lub małż, co lubicie.
Dla miłośników diabelskich smaków proponuję na koniec dodać tabasco lub sos sriracha.

Posiekajcie w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Rybę pokrójcie na małe kęsy.
Na oliwce podsmażcie cebulę, dorzućcie pokrojoną paprykę, dodajcie paprykę w proszku, podduście razem. W drugim garnku zagotujcie 1l wywaru warzywnego, wrzućcie do niego rybę i dodajcie sos rybny. Gotujcie na średnim ogniu, aż ryba zmięknie.
Do podduszonej papryki i cebuli dolejcie pomidory z puszki, zamieszajcie i wlejcie wywar z rybą. Następnie wrzućcie pokrojone ziemniaki. Gotujcie na średnim ogniu ok 15-20min. Dodajcie estragon, sól i pieprz do smaku. Pamiętajcie, że sos rybny jest dość słony. Smacznego!





czwartek, 28 czerwca 2012

śledzie z curry, śliwkami i rodzynkami


mąż lubi śledzie, ja lubię śledzie na słodko :)

Składniki:

  • 4-6 filetów ze śledzia, wymoczone
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4-6 suszonych śliwek, pokrojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na oleju, aż się zeszkli. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, curry, przecier pomidorowy, rodzynki i pokrojone śliwki. Dolejcie ok. 100ml wody i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie i duście na wolnym ogniu aż cebula zmięknie, ok. 10min. Jeśli jest potrzeba, dolejcie jeszcze wody. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu. Odstawcie do ostudzenia. Do sosu dodajcie majonez, sól, pieprz.
Śledzie pokrójcie w małe kęsy, wymieszajcie je z sosem i przełóżcie do słoika. Odstawcie je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego!


poniedziałek, 25 czerwca 2012

buraczany makaron



Coś dla anemików, czyli cierpiących na niedobór żelaza :)
Oraz wszystkich wielbicieli buraków :)

Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda!

Na 4 porcje potrzebujecie:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka jogurtu naturalnego, gęstego
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • kilka listków posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do pieczenia buraków


Ugotujcie al dente makaron. Na patelnię, bądź naczynie żaroodporne wlejcie trochę oleju, ułóżcie na nim buraki w skórce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 40min.
Poczekajcie aż buraki wystygną, potem je delikatnie obierzcie ze skóry, proponuję użyć do tego rękawiczek :)
Do malaksera włóżcie: obrane buraki, wlejcie oliwę z oliwek, sok z cytryny, cebulę, wyciśnięty czosnek, posólcie i popieprzcie. Miksujcie aż otrzymacie puree. Dodajcie jogurt, skórki z cytryny i posiekane liście bazylii. Ponownie zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie czy nie potrzeba jeszcze doprawić potrawy.
Wymieszajcie masę z makaronem, posypcie świeżą bazylią. Smacznego!



niedziela, 24 czerwca 2012

grzanki z mascarpone i pomidorami



Chrup, chrup, chrup...

Składniki: (4 porcje)

  • 4-6 kromek pszennego pieczywa, daliśmy bagietkę
  • 5-6 pomidorów różnej maści pokrojonych w plasterki
  • 10 listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 150g mascarpone
  • 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 30g startego parmezanu


Mascarpone utrzyjcie razem z parmezanem, 2-3 listkami bazylii, czosnkiem, solą i pieprzem.
Upieczcie w tosterze lub na patelni grillowej kromki pieczywa, posmarujcie je masą z mascarpone, połóżcie na wierzch pomidory, posypcie bazylią i skropcie oliwą. Smacznego!




sobota, 23 czerwca 2012

koktajl truskawkowo-pomarańczowy z bazylią i rukolą



Chłopcy nie zjedli wszystkich truskawek...co by tu z nich zrobić?
Koktajl! Ale nie ten zwykły na bazie jogurtu, zróbmy coś innego!

Potrzebujecie:
  • 12 szt dorodnych truskawek
  • 1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków rukoli

Wszystko wrzucacie do blendera, miksujecie, gotowe! Dobrze smakuje schłodzony :) I jak pachnie! Smacznego!





poniedziałek, 18 czerwca 2012

pulpeciki w sosie migdałowym


Składniki na ok. 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego:
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 kromki chleba (razowy albo biały),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • łyżka startej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz,
  • mąka do posypania pulpecików,
  • oliwa do smażenia.

sos:

  • ok. 120 g płatków migdałowych,
  • kromka chleba (razowy lub biały),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml białego, wytrawnego wina,
  • 425 ml wywaru warzywnego,
  • sól i pieprz,oliwa.

Namoczcie pieczywo w trzech łyżkach wody i odstawcie. Mięso wrzućcie do miski, dodajcie bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki. Jajko roztrzepcie i dodajcie do mięsa. Odciśnijcie pieczywo, dodajcie do mięsa. Przyprawcie gałką, solą i pieprzem. Dokładniej wymieszajcie składniki, aby powstała gładka masa. Z mięsa uformujcie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczcie w mące. Przed formowaniem pulpetów oprószcie ręce mąką, żeby mięso nie przyklejało się Wam do rąk. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Pulpety smażcie przez ok. 5 minut, aż się zrumienią. Wrzucajcie na patelnię partiami, aby nie zrobił się na niej tłok ;) Gotowe odłóżcie na bok. Teraz sos. Na suchej patelni uprażcie płatki migdałowe. Na tej samej patelni, na której smażyliście pulpety, rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Wrzućcie pokruszony chleb chwilę smażcie. Dodajcie migdały i smażcie przez ok. 3 minuty. Dodajcie posiekany drobno czosnek i smażcie jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlejcie wino i gotujcie na dużym ogniu przez ok.2 minuty. Przyprawcie solą i pieprzem. Odstawcie na kilka minut to lekkiego przestygnięcia. Migdały wrzućcie do miksera, zalejcie bulionem i utrzyjcie w razem na gładką masę, przelejcie wszystko z powrotem na patelnię. Delikatnie dodajcie pulpeciki i gotujcie na małym ogniu przez ok. 25 minut. Gotowe pulpety przełóżcie na ogrzany półmisek, skropcie sokiem z cytryny, posypcie posiekaną natką. Podawajcie z chrupiącą bagietką. Smacznego!


sobota, 16 czerwca 2012

sałatka z roszponką, truskawkami i orzechami laskowymi




Sezon na truskawki w pełni...

potrzebujecie:

  • garść liści roszponki
  • kilka pokrojonych truskawek
  • garstkę orzechów laskowych
  • pół czerwonej, małej cebuli pokrojonej w pióra


dressing:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego (dałam jabłkowy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku


Mieszacie w misce wszystkie składniki, polewacie dressingiem. Gotowe :) Smacznego!