Lubicie zupy rybne, ale nie macie ochoty i czasu na filetowanie ryb i odcinanie im głów?
To jest przepis dla Was :)
Dostałam go w prezencie od mojej Mamy.
Składniki: (6 porcji)
- 4-6 filetów z ryby jaką lubicie (dałam mintaja), możecie użyć filetów 2 różnych gatunków
- 1 cebula
- 2 papryki, dajcie w różnych kolorach, będzie weselej
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ziemniaki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka estragonu
- 1l warzywnego wywaru
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- sól, pieprz
Opcjonalnie możecie do zupy wrzucić garść krewetek lub małż, co lubicie.
Dla miłośników diabelskich smaków proponuję na koniec dodać tabasco lub sos sriracha.
Posiekajcie w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Rybę pokrójcie na małe kęsy.
Na oliwce podsmażcie cebulę, dorzućcie pokrojoną paprykę, dodajcie paprykę w proszku, podduście razem. W drugim garnku zagotujcie 1l wywaru warzywnego, wrzućcie do niego rybę i dodajcie sos rybny. Gotujcie na średnim ogniu, aż ryba zmięknie.
Do podduszonej papryki i cebuli dolejcie pomidory z puszki, zamieszajcie i wlejcie wywar z rybą. Następnie wrzućcie pokrojone ziemniaki. Gotujcie na średnim ogniu ok 15-20min. Dodajcie estragon, sól i pieprz do smaku. Pamiętajcie, że sos rybny jest dość słony. Smacznego!
mąż lubi śledzie, ja lubię śledzie na słodko :)
Składniki:
- 4-6 filetów ze śledzia, wymoczone
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 łyżki rodzynek
- 4-6 suszonych śliwek, pokrojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na oleju, aż się zeszkli. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, curry, przecier pomidorowy, rodzynki i pokrojone śliwki. Dolejcie ok. 100ml wody i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie i duście na wolnym ogniu aż cebula zmięknie, ok. 10min. Jeśli jest potrzeba, dolejcie jeszcze wody. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu. Odstawcie do ostudzenia. Do sosu dodajcie majonez, sól, pieprz.
Śledzie pokrójcie w małe kęsy, wymieszajcie je z sosem i przełóżcie do słoika. Odstawcie je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Coś dla anemików, czyli cierpiących na niedobór żelaza :)
Oraz wszystkich wielbicieli buraków :)
Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda!
Na 4 porcje potrzebujecie:
- 500 g makaronu spaghetti
- 4 średniej wielkości buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka jogurtu naturalnego, gęstego
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1/2 cebuli, posiekanej
- kilka listków posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- olej do pieczenia buraków
Ugotujcie al dente makaron. Na patelnię, bądź naczynie żaroodporne wlejcie trochę oleju, ułóżcie na nim buraki w skórce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 40min.
Poczekajcie aż buraki wystygną, potem je delikatnie obierzcie ze skóry, proponuję użyć do tego rękawiczek :)
Do malaksera włóżcie: obrane buraki, wlejcie oliwę z oliwek, sok z cytryny, cebulę, wyciśnięty czosnek, posólcie i popieprzcie. Miksujcie aż otrzymacie puree. Dodajcie jogurt, skórki z cytryny i posiekane liście bazylii. Ponownie zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie czy nie potrzeba jeszcze doprawić potrawy.
Wymieszajcie masę z makaronem, posypcie świeżą bazylią. Smacznego!
Chrup, chrup, chrup...
Składniki: (4 porcje)
- 4-6 kromek pszennego pieczywa, daliśmy bagietkę
- 5-6 pomidorów różnej maści pokrojonych w plasterki
- 10 listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 150g mascarpone
- 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 30g startego parmezanu
Mascarpone utrzyjcie razem z parmezanem, 2-3 listkami bazylii, czosnkiem, solą i pieprzem.
Upieczcie w tosterze lub na patelni grillowej kromki pieczywa, posmarujcie je masą z mascarpone, połóżcie na wierzch pomidory, posypcie bazylią i skropcie oliwą. Smacznego!
Chłopcy nie zjedli wszystkich truskawek...co by tu z nich zrobić?
Koktajl! Ale nie ten zwykły na bazie jogurtu, zróbmy coś innego!
Potrzebujecie:
- 12 szt dorodnych truskawek
- 1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
- kilka listków bazylii
- kilka listków rukoli
Wszystko wrzucacie do blendera, miksujecie, gotowe! Dobrze smakuje schłodzony :) I jak pachnie! Smacznego!
Składniki na ok. 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego:
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 2 kromki chleba (razowy albo biały),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 1 jajko,
- łyżka startej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki wody,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz,
- mąka do posypania pulpecików,
- oliwa do smażenia.
sos:
- ok. 120 g płatków migdałowych,
- kromka chleba (razowy lub biały),
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- 425 ml wywaru warzywnego,
- sól i pieprz,oliwa.
Namoczcie pieczywo w trzech łyżkach wody i odstawcie. Mięso wrzućcie do miski, dodajcie bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki. Jajko roztrzepcie i dodajcie do mięsa. Odciśnijcie pieczywo, dodajcie do mięsa. Przyprawcie gałką, solą i pieprzem. Dokładniej wymieszajcie składniki, aby powstała gładka masa. Z mięsa uformujcie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczcie w mące. Przed formowaniem pulpetów oprószcie ręce mąką, żeby mięso nie przyklejało się Wam do rąk. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Pulpety smażcie przez ok. 5 minut, aż się zrumienią. Wrzucajcie na patelnię partiami, aby nie zrobił się na niej tłok ;) Gotowe odłóżcie na bok. Teraz sos. Na suchej patelni uprażcie płatki migdałowe. Na tej samej patelni, na której smażyliście pulpety, rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Wrzućcie pokruszony chleb chwilę smażcie. Dodajcie migdały i smażcie przez ok. 3 minuty. Dodajcie posiekany drobno czosnek i smażcie jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlejcie wino i gotujcie na dużym ogniu przez ok.2 minuty. Przyprawcie solą i pieprzem. Odstawcie na kilka minut to lekkiego przestygnięcia. Migdały wrzućcie do miksera, zalejcie bulionem i utrzyjcie w razem na gładką masę, przelejcie wszystko z powrotem na patelnię. Delikatnie dodajcie pulpeciki i gotujcie na małym ogniu przez ok. 25 minut. Gotowe pulpety przełóżcie na ogrzany półmisek, skropcie sokiem z cytryny, posypcie posiekaną natką. Podawajcie z chrupiącą bagietką. Smacznego!

Sezon na truskawki w pełni...
potrzebujecie:
- garść liści roszponki
- kilka pokrojonych truskawek
- garstkę orzechów laskowych
- pół czerwonej, małej cebuli pokrojonej w pióra
dressing:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (dałam jabłkowy)
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Mieszacie w misce wszystkie składniki, polewacie dressingiem. Gotowe :) Smacznego!