wtorek, 6 sierpnia 2019

makaron ryżowy ze smażonym ananasem, marchewką, ogórkiem i kolendrą na tajską nutę


To jest po prostu idealne letnie danie! Jeśli nie lubicie ananasa, wymieńcie go choćby na brzoskwinię!

Składniki: (4 porcje)

dressing:
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka posiekanego/startego drobno imbiru


  • 500 g makaronu ryżowego
  • 4-5 plastrów ananasa, obranego ze skóry
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • garść uprażonych orzeszków
  • 2-3 papryczki chili, posiekane
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • cząstki limonki, do skropienia


Zacznijcie od dressingu, wymieszajcie wszystkie jego składniki, odstawcie.
Rozgrzejcie patelnię grillową, usmażcie plastry ananasa, zajmie Wam to kilka minut. Odstawcie do ostygnięcia, potem pokrójcie na kawałki wielkości kęsa.
Ugotujcie makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu, przelejcie go zimną wodą, przełóżcie do większej miski.
Obieraczką do warzyw posiekajcie w cienkie pasy marchewkę i ogórka.
Dodajcie warzywa, zioła, ananasa do miski z makaronem, dodajcie dressing, wymieszajcie wszystko rękoma. Wyłóżcie na talerze, dodajcie orzeszki, sezam, chili, cząstki limonki. Smak!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza