poniedziałek, 5 listopada 2018

makaron z boczniakiem, cukinią, marchewką, miso i tahini


Sezon na boczniaki w pełni. Wykorzystajcie go należycie!

Składniki:

  • 250 g boczniaków, pokrojonych
  • 250 g makaronu jaki lubicie, użyliśmy soba
  • 2 -3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cukinia, pokrojona mandoliną w cienkie wstążki
  • 1 marchewka, pokrojona mandoliną w cienkie wstążki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • cząstka limonki
  • sezam
  • garść posiekanego szczypiorku
  • chili
sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka miso
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2-3 łyżki wody

Wymieszajcie składniki sosu, odstawcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/4 szklanki wody z gotowania. Odcedźcie i przelejcie wodą. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlejcie olej, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, dodajcie czosnek, wymieszajcie. Dodajcie boczniaki, smażcie ok. 4-5 minut. Dorzućcie warzywa, wymieszajcie, smażcie ok. 2 minuty. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie makaron i sos, delikatnie wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie szczypiorkiem, sezamem, dodajcie sok z limonki oraz chili, jeśli lubicie. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz