piątek, 23 listopada 2018

placki ziemniaczane z wędzonym łososiem, jajkiem i awokado


Jesteśmy maniakami placków wszelkiej maści, tak, jemy je również na śniadanie! Spróbujcie! Pycha!

Składniki:

placki:

  • 2-3 ziemniaki, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 białej cebuli, posiekanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

dodatki:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g łososia wędzonego, w plastrach
  • 1 awokado, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny
  • garść kaparów
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie księżyce/pióra
  • 2 jajka, ugotowane na pół miękko, ok. 4 minuty od zagotowania
  • garść kolendry
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz


Wymieszajcie składniki na placki. Rozgrzejcie patelnię, wlejcie olej i usmażcie placki. Odstawcie na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, osuszcie z nadmiaru oleju. Ugotujcie jajka na pół miękko, po zagotowaniu wyłączcie kuchenkę, przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie ok. 4 minuty, w zależności od wielkości jajka wydłużajcie, bądź skracajcie ten czas.
Wyłóżcie placki na talerz. Dodajcie na nie śmietanę, łososia, plastry awokado, pióra czerwonej cebuli, jajka, posypcie wszystko kaparami, kolendrą, solą, pieprzem i skropcie sokiem z cytryny. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz