środa, 24 października 2018

tajskie curry z batatów, cukinii i pieczarek


Pogoda nie rozpieszcza. Rozgrzejcie się porządnie, przy okazji zadbajcie o swoje zdrowie.

Składniki (ok. 4 porcje):

  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki pasty curry, użyliśmy czerwonej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 500-600 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę,
  • 150 g pieczarek, posiekanych
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 250 g szpinaku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

dodatki:
  • ryż
  • garść kolendry
  • garść uprażonych orzeszków

Ugotujcie ryż wg przepisu na opakowaniu.
Wrzućcie na rozgrzaną patelnię pokrojone pieczarki, podsmażcie do zrumienienia, odstawcie.
Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlejcie olej, dodajcie cebulę, chwilę podsmażcie, dodajcie pastę curry, pomidory, mleko kokosowe, wywar i bataty. Wymieszajcie. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie ok. 10 minut, dodajcie cukinię, następnie pieczarki, gotujcie do miękkości warzyw. Posólcie i popieprzcie do smaku. Rozpuśćcie mąkę w małej ilości wody. Dodajcie do curry, wymieszajcie do zgęstnienia. Na koniec dodajcie szpinak, zdejmijcie z ognia jak liście są jeszcze jędrne. Wyłóżcie do misek ryż, curry, dodajcie kolendrę i orzeszki. My swój ryż posypaliśmy dodatkowo płatkami chili. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza