czwartek, 18 października 2018

jajko sadzone z pieczonymi warzywami i sałatką z cukinii


Poranki chłodniejsze, chce się zjeść coś ciepłego i sycącego. Nie, nie musi to być jajecznica :)

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2-3 małe czerwone cebule, przekrojone na pół
  • 1 główka czosnku

grzyby:

  • 10 szt. pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

jajka:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, pieprz

cukinia:

  • 1 cukinia, obrana i pocięta obieraczką na wstążki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść nasion granatu, prażone orzeszki/nasiona jakie lubicie
Rozgrzejcie piec do 200'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pokrojoną w księżyce dynię, połówki cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Skropcie wszystko oliwą. Posólcie i popieprzcie. Dynię posypcie cebulą, czosnkiem w proszku. Pieczcie 25-30 minut. W międzyczasie, w misce, wymieszajcie wstążki cukinii z sokiem z cytryny i pietruszką, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę, wrzućcie pieczarki, smażcie ok. 8 minut, do zrumienienia, dodajcie czosnek i sok z cytryny, podsmażcie chwilę, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. Usmażcie jajka, posypcie je kurkumą i papryką. Wyłóżcie wszystko na talerz, posypcie ziarnami granatu i orzeszkami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz