wtorek, 3 lipca 2018

sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem i jajkami przepiórczymi od Ottolenghi


Jesteśmy wielbicielami ziemniaków, kartofli, pyr czy też gruli, jak zwał tak zwał, jeść możemy je bez końca. Czekaliśmy z przygotowaniem tej sałatki z wypiekami, aż pojawią się młode ziemniaki i zielony groszek. Warto było czekać! To jest po prostu kulinarna petarda!

Składniki:
  • 15 szt. jajek przepiórczych
  • 150 g młodego zielonego groszku
  • 800 g młodych ziemniaków, umytych, nieoskrobanych
  • 20 g liści bazylii
  • 20 g posiekanej natki pietruszki i trochę do przybrania
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 200 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • pęczek szczawiu lub mięty poszatkowanych
  • sól, pieprz


Włóżcie jajka przepiórcze do rondla, zalejcie zimną wodą i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu od 30 sekund (na miękko) do 2 minut (na twardo), jak wolicie. Przepłuczcie zimną wodą i obierzcie.
Blanszujcie groszek we wrzątku przez 30 sekund do 1 minuty. Odsączcie i przepłuczcie zimną wodą. Odstawcie na bok.
W drugim garnku z wrzątkiem gotujcie ziemniaki 15-20 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
W tym czasie włóżcie bazylię, natkę, orzeszki, parmezan i czosnek do malaksera i zmiksujcie na pastę. Dolejcie oliwę i wymieszajcie pulsacyjnie na rzadkie pesto. Przelejcie do dużej miski.
Odcedźcie ziemniaki, pokrójcie na połówki, gdy tylko zdołacie je wziąć do ręki (na gorąco przyjmą więcej aromatu). Włóżcie je do miski i wymieszajcie z pesto, octem, szczawiem bądź miętą oraz zielonym groszkiem. Starannie połączcie składniki,nawet trochę krusząc ziemniaki, tak aby wszystkie smaki się połączyły. Spróbujcie i doprawcie do smaku, dodajcie sporo pieprzu. Przekrójcie jajka na połówki i delikatnie wmieszajcie do sałatki. Przybierzcie posiekaną natką (my użyliśmy mięty). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz