czwartek, 5 lipca 2018

tacos z jajkiem sadzonym, rukolą i orzechową dukką


Przepis pochodzi z książki "Taco! Taco! Taco!: The Ultimate Taco Cookbook" autorstwa Sary Haas. Nie dość, że zachwyciły nas zdjęcia, to okazało się, że mamy na półce z przyprawami połowę słoika z dukką, którą przygotowywaliśmy do innego przepisu jakiś czas temu. Tym sposobem tak wystrzałowe śniadanie mieliśmy gotowe dosłownie w 10 minut! Smakuje obłędnie!

Składniki:

dukka:
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanka obranych pistacji
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • sól, pieprz
sałatka:
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 2 szklanki rukoli
  • sól, pieprz

tacos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • sól
  • 4 szt. tortilla (wycięliśmy ze swojej mniejsze okręgi)
Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu, wrzućcie orzechy laskowe, migdały i pistacje, uprażcie, ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Odstawcie. Na tę samą patelnię wrzućcie sezam, prażcie ok. 1 minuty, odstawcie. Znów na tę samą patelnię wrzućcie nasiona kolendry i kuminu, prażcie ok. 1 minutę mieszając. Jak wszystkie orzechy i nasiona wystygną, wrzućcie je razem do moździerza i utrzyjcie. Dukka nie musi być idealnie gładka.
W małej misce połączcie ze sobą składniki sosu sałatki, doprawcie solą i pieprzem. 
Rozgrzejcie na patelni oliwę, usmażcie jajka, ok. 2 minuty, potem przykryjcie patelnię i smażcie kolejne 2-3 minuty.
Wrzućcie tortillę na suchą, rozgrzaną patelnię, dosłownie na 15-20 sekund, obróćcie i znów podgrzejcie 15-20 sekund.
Przełóżcie placki tortilli na talerze, wyłóżcie na każdy garść rukoli, skropcie ją sosem. Dołóżcie jajko, posypcie je dukką. Zwińcie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza