czwartek, 28 czerwca 2018

makaron z bobem i parmezanem


Bób ląduje u nas codziennie w lodówce, a pomysły na jego wykorzystanie się nie kończą! Ostatnio wrzuciliśmy go do makaronu, do tego parmezan, kapka oliwy i siódme niebo w gębie gotowe!

Składniki:
  • 200-250 g makaronu jaki lubicie, użyliśmy spaghetti
  • 1 szklanka bobu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu + dodatkowo do podania
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • oliwa do podania
  • płatki chili (opcjonalnie)

W osolonej wodzie podgotujcie bób, ok. 1 minutę, włóżcie do zimnej wody, odcedźcie i obierzcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odlejcie pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Na głębokiej, rozgrzanej patelni, rozpuśćcie 1 łyżkę masła, dodajcie pieprz, chwilę smażcie, dodajcie wodę z gotowania makaronu i pozostałe masło. Dodajcie ugotowany makaron i parmezan, wymieszajcie do połączenia składników. Dodajcie bób, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie pozostałym parmezanem i skropcie oliwą. Jeśli macie ochotę, dodajcie płatki chili. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz