czwartek, 9 marca 2017

sałatka z pieczonych batatów i komosy ryżowej


Czekając z wypiekami na wiosnę, tworzymy co rusz nowe sałatki, bawiąc się smakami.

Składniki:
  • 2-3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone
  • kapka miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 100 g komosy ryżowej, użyliśmy kolorowej
  • garść rukoli
  • garść szpinaku
  • garść uprażonych pestek dyni
  • garść nasion granatu

sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego


Rozgrzejcie piec do 210'C. Ziemniaki wyłóżcie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skropcie oliwą i miodem, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 15-20 minut. W międzyczasie wrzućcie komosę do osolonego wrzątku, gotujcie do miękkości, ok. 10 minut. Dajcie ziemniakom i komosie chwilę wystygnąć. Wyłóżcie na talerze zieleninę, dodajcie  ziemniaki, komosę, posypcie uprażonymi pestkami dyni oraz nasionami granatu. Połączcie składniki sosu, polejcie nim sałatkę, wymieszajcie. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza