środa, 29 marca 2017

makaron z bok choy, imbirem, sezamem i chili


Nasze ulubione smaki, gotowe w parę minut!

Składniki:
  • 200 g makaronu jaki lubicie, soba, ryżowy
  • 4-5 liści kapusty bok choy
  • 1 cebula, dymka
  • 1 łyżka nasion sezamu, uprażonych

sos:
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki posiekanego drobno imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)


Pokrójcie liście bok choy wzdłuż, w paski, posiekajcie dymkę. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu, odstawcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię wlejcie sos, podgrzejcie, dodajcie dymkę i bok choy, smażcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie do nich makaron, dobrze wszystko wymieszajcie. Posypcie uprażonym sezamem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Gdzie taką kapustę można dostać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu jest praktycznie w stałej sprzedaży :) Selgros i Makro na bank, bywa też w Tesco. Smak!

      Usuń