czwartek, 30 czerwca 2016

chipsy koreańskie z tofu z dodatkiem pasty gochujang


Kolejne nasze odkrycie związane z wizytą znajomych na koreańskiej kolacji u nas. Brakowało nam pomysłu na jakiś mały starter, przegryzkę, pomógł internet :) Wszyscy, którzy już się krzywicie na samo hasło: tofu, uśmiechnijcie się, to jest naprawdę pyszne! :)

Składniki:
  • 2 opakowania tofu po 200 g, pokrojonego w kostkę 1 cm
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu gochujang
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu


Rozgrzejcie piec do 200'C. Do miski wrzućcie mąkę i tofu, obtoczcie dokładnie. Ułóżcie tofu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie 20 minut, następnie obróćcie tofu i pieczcie kolejne 20 minut. W międzyczasie połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu, wymieszajcie je dokładnie, wlejcie do rondelka, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 5 minut, odstawcie do wystygnięcia. Obtoczcie upieczone tofu w sosie, posypcie sezamem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz