wtorek, 28 czerwca 2016

tarta serowo-kokosowa z borówkami i migdałami


Bywa, że mamusia lub teściowa zadzwoni z informacją, że już do nas jedzie. Czasu niewiele, a wypada uroczą panią czymś ugościć :) Ta tarta sprawdza się doskonale podczas niezapowiedzianych wizyt. 

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • białko z jednego jajka,
  • 2 szklanki borówek,
  • szklanka płatków migdałowych,
  • 1/2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych,
  • 200 g kremowego serka,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,


Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóżcie płat ciasta francuskiego. Przy użyciu noża, zróbcie ramkę wokół krawędzi ciasta. Środek nakłujcie widelcem. Następnie posmarujcie ciasto białkiem i wstawcie do piekarnika. Pieczcie ok. 10-12 minut, aż zbrązowieje. Jeśli zaczyna pęcznieć, wyjmijcie z piekarnika i ubijcie bąble spodem łyżki. Po czym włóżcie z powrotem do pieca. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmijcie i pozostawcie do ostygnięcia. 
Przygotujcie masę serowo-jogurtową. Wymieszajcie ze sobą serek, jogurt i miód. 1/4 masy przełóżcie do innej miski i dodajcie mleko kokosowe. Masa z mlekiem będzie polewą. Powinna być dość rzadka. 
Masę jogurtową rozłóżcie równomiernie na cieście francuskim. Następnie rozsypcie na niej borówki, migdały i wiórki kokosowe. Na koniec polejcie polewą z mlekiem kokosowym. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza