środa, 2 marca 2016

krem z pieczonej marchewki, imbiru i czosnku z dodatkiem curry i kuminu


Sycąca, bardzo esencjonalna, świetnie rozgrzewa i wspiera naszą odporność.

Składniki:
  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w 3-5 cm kawałki
  • 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
  • 3 ząbki czosnku, w łupinach
  • 1 szalotka, przekrojona wzdłuż
  • oliwa z oliwek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • garść posiekanej bazylii



Rozgrzejcie piec do 180'C. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, lub do brytfanny wyłóżcie marchew, imbir, czosnek w łupinach i szalotkę. Skropcie wszystko oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie pół godziny, po czym wyjmijcie imbir, czosnek i szalotkę, pieczcie dalej 30-40 minut, aż marchewka będzie miękka.
Obierzcie czosnek z łupinek i wrzućcie z resztą upieczonych warzyw do malaksera, wlejcie ok. 2 szklanki wywaru i zmiksujcie. Regulujcie wywarem gęstość kremu.
Przelejcie zupę do garnka, zagotujcie, zmniejszcie ogień i dodajcie mleko kokosowe i wszystkie przyprawy, gotujcie jeszcze ok. 15 minut. Sprawdźcie czy nie trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawajcie z posiekaną bazylią i sokiem z limonki. My polaliśmy swoją jeszcze odrobiną mleka kokosowego i posypaliśmy czarnym sezamem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza