piątek, 18 marca 2016

jajka z ricottą na rukoli smażonej z suszonymi pomidorami


Poranki jeszcze chłodne, więc ratujemy się ciepłym śniadaniem. Proste i szybkie w wykonaniu, polubicie je.

Składniki:
  • 2 garści rukoli
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ricotty
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • chleb z grilla/tostera (opcjonalnie)


Rozgrzejcie piec do 200'C. W misce wymieszajcie ze sobą ricottę, parmezan (zostawcie 2 łyżki), gałkę i szczyptę pieprzu.
Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie szalotkę, chwilę podsmażcie, aż zmięknie. Dodajcie rukolę, smażcie chwilę, 1-2 minuty. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie suszone pomidory, zróbcie 3 "gniazda" z ricotty, z małym zagłębieniem, w które wbijcie jajka, posypcie resztką parmezanu. Wstawcie do pieca, na dolną półkę, przykryjcie papierem do pieczenia, żeby jajka za bardzo się nie przypiekły. Pieczcie 12-16 minut. Posypcie świeżą bazylią. Dobrze smakuje z chrupiącym tostem :) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz