czwartek, 25 lutego 2016

bajgle z buraczanym hummusem, awokado i jajkiem


Zakochani w szczecińskich Bajglach Króla Jana oraz berlińskich Fine Bagels, postanowiliśmy zrobić swoje, do czego również Was namawiamy!

Składniki:

bajgle
  • opakowanie suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 i pół szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • do posypania mak, sezam, czarny sezam
dodatki:
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 jajka, usmażone
  • garść rukoli
  • buraczany hummus, przepis TU

Do miski wsypcie mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodajcie wodę. Wymieszajcie i zacznijcie zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, przełóżcie ciasto na stolnice i zagniatajcie ciasto przez ok. 10 minut, aż stanie się miękkie i gładkie. Przyłóżcie do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę. 
Stolnicę oprószcie mąką. Ciasto przełóżcie na stolnicę, niech odpocznie jeszcze kilka minut. Podzielcie ciasto na 8 równych części. Z każdej zagniećcie, uformujcie kulę. Następnie zróbcie dziurę w środku i uformujcie bajgla. Gotowe bajgle przykryjcie ścierką na 10 minut. 
W międzyczasie, w dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy się zagotuje zmniejszcie ogień na średni. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni. Do garnka z gotującą wodą, wrzućcie dwa bajgle. Gotujcie minutę, obróćcie bajgle na drugą stronę i trzymajcie w wodzie kolejną minutę. Przełóżcie ugotowane bajgle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypcie makiem lub sezamem. Możecie zostawić również bez posypki. Pieczcie ok. 22 minuty, aż staną się złotobrązowe. 
Przekrójcie bajgla na pół, na dół wyłóżcie liście rukoli, buraczany hummus, awokado, usmażone jajko, przykryjcie drugą częścią bajgla i włóżcie do paszczy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza