wtorek, 24 listopada 2015

sałatka z makaronem, pieczoną pomarańczą, grejpfrutem i burakiem


Lekka warzywno-owocowa sałatka. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
  • 250 g makaronu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 1 szt. buraka, obranego, pokrojonego w plastry
  • 1 szt. grejpfruta, obranego, pokrojonego w plastry
  • 1 szt. pomarańczy, obranej, pokrojonej w plastry
  • 80 g pokruszonego koziego sera lub 3-4 plastry mozzarelli, rozdrobnionej
  • natka pietruszki, do podania


Rozgrzejcie piec do 200'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie buraki, pieczcie je ok. 40 minut. 15 minut przed wyciąganiem buraków z pieca, dołóżcie do nich owoce. Pieczcie, aż się ich boki lekko zrumienią. Ostudźcie wszystko. Ugotowany makaron polejcie oliwą i sokiem z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku. Wyłóżcie na niego owoce i buraka. Dodajcie pokruszony ser. Posypcie wszystko natką. Smacznego!


2 komentarze: