środa, 4 listopada 2015

gulasz wołowy na winie


Wspaniały na jesienno-zimowe dni. Dzięki pieczeniu, mięso będzie kruche i delikatne.

Składniki:
  • 180 g pokrojonego w drobną kostkę boczku,
  • 1 kg wołowiny (użyliśmy karkówki) pokrojonej w dwu centymetrową kostkę,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki czerwonego wina np. pinot noir,
  • 500 g pieczarek,
  • 4 duże marchewki, pokrojone w plastry,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • litr wywaru wołowego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • łyżeczka tymianku,
  • 500 g małych ziemniaków,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz


Na dużej, żaroodpornej patelni, na średnim ogniu usmażcie boczek. Niech zbrązowieje i puści tłuszcz. Łyżką cedzakową przełóżcie boczek do miski. 
Wołowinę przełóżcie do miski. Obsypcie mąką, przyprawcie solą, pieprzem i dobrze wymieszajcie. 
Na patelni, na której smażyliście boczek usmażcie karkówkę (ok. 3 minuty z każdej strony). Jeśli nie macie dużej patelni smażcie mięso partiami. Następnie przełóżcie je do miski z boczkiem. 
Na patelnię wlejcie wino. Dodajcie posiekane pieczarki i duście ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodajcie mięso i boczek. 
Na osobnej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Dodajcie posiekaną marchew, cebulę i czosnek. Smażcie 3-4 minuty. Dodajcie przecier, wymieszajcie i smażcie przez minutę. Przełóżcie warzywa na patelnię z mięsem. Dodajcie wywar, liście laurowe, tymianek, doprawcie pieprzem i solą, wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia. Na koniec dodajcie ziemniaki. Powinny być w całości przykryte wywarem. 
Patelnię wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 165'C. Pieczcie przez 1 godzinę i 45 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz