czwartek, 1 października 2015

makaron tajski z cukinią i grzybami


Szybki, esencjonalny i sycący makaron.

Składniki:
  • 300 g makaronu soba
  • 150 g pieczarek, pokrojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż, następnie na 2 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 4 cm świeżego imbiru, posiekane
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca


Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedźcie, przelejcie zimną wodą, odstawcie. Na patelnię wlejcie 1 łyżkę oliwy, wbijcie jajka, dodajcie płatki chili, wymieszajcie, usmażcie jak jajecznicę, odstawcie.
W misce wymieszajcie ze sobą: cukier, sos sojowy, imbir i sirachę, odstawcie.
Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oliwy, wrzućcie pieczarki, cukinię i czosnek, smażcie aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią. Dodajcie do nich makaron, usmażone jajka, zalejcie wszystko przygotowanym sosem, wymieszajcie delikatnie. Makaron podawajcie posypany szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Smacznego!


4 komentarze: