czwartek, 29 października 2015

placki z batatów z kuminem, kurkumą i kolendrą


Bataty, czyli słodkie ziemniaki pojawiły się już na dobre w większości sieciówek i sklepów osiedlowych. Wzięliśmy je na warsztat, zaczynamy oczywiście od placków!

Składniki:
  • 1 średniej wielkości batat (ok. 300 g), obrany i starty (duże oczka)
  • 2 łyżki mąki (użyliśmy pszennej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • garść świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia


Wrzućcie do miski wszystkie składniki, wymieszajcie. Rozgrzejcie na patelni olej, nakładajcie łyżką ziemniaki, smażcie do zrumienienia. My swoje jedliśmy z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz