poniedziałek, 13 kwietnia 2015

pavlova, tort bezowy z malinami


Postanowiliśmy zmierzyć się z klasyką deserów. Okazało się, że nie taki diabeł straszny :)

Składniki (beza):
  • 4 białka z dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
Rozgrzejcie piekarnik do 120 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na środku papieru narysujcie okrąg o średnicy 20 cm (polecamy talerz albo patelnię). Białka wlejcie do miski i ubijcie na pianę. Następnie bardzo powoli dodawajcie cukier i dalej ubijajcie. Cukier najlepiej dodawać partiami po dwie łyżki. Ubijajcie, aż piana stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Dodajcie mąkę, sok z cytryny i ubijacie jeszcze kilka minut. 
Gotową pianę przełóżcie na narysowany, na papierze okrą. Szpatułką lub szerokim nożem podnieście boki, tak żeby piana była nieco wyższa.
Pieczcie przez godzinę. Następnie zmniejszcie temperaturę do 100 stopni i pieczcie jeszcze przez 3 godziny. 
Możecie upiec ją dzień przed podaniem. Zostawcie bez przykrycia w kuchni. 

Składniki (mus mascarpone):
  • 150 g sera mascarpone
  • 125 ml śmietany 30%
  • łyżka cukru waniliowego
  • owoce jakie lubicie (my użyliśmy mrożonych malin)
Do miski wrzućcie ser, wsypcie cukier i miksujcie przez chwilę. Wlejcie śmietanę i ubijajcie przez ok. 2 minuty, aż mus zgęstnieje i nie będzie w nim gródek. Uważajcie żeby nie przesadzić z ubijaniem, mus może się zważyć. 
Mus wyłóżcie na bezę i udekorujcie owocami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Hej :) Należy dodać gęstą śmietanę czy bardziej rzadką? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30% zazwyczaj jest gęsta i taką trzeba dodać :) Pozdrawiamy!

      Usuń