czwartek, 16 kwietnia 2015

ciecierzyca z kalafiorem, szpinakiem, pomidorami i mlekiem kokosowym (eintopf)


Przedstawiamy kolejną propozycję na potrawę jednogarnkową. Tym razem z nutą wschodnią.

Składniki:
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego imbiru
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy, odsączonej (bądź 400 g suchej, zalanej na noc wodą, odsączonej i ugotowanej)
  • 1 puszka mleka kokosowego, 400ml
  • 1 mała główka kalafiora, posiekana na różyczki
  • 5 szklanek świeżego szpinaku 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli


W miseczce połączcie ze sobą garam masala, kumin i imbir w proszku. Płaską stroną noża rozgniećcie nasiona kardamonu i również dodajcie je do wymieszanych przypraw.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie na średnim ogniu olej kokosowy, dodajcie cebulę, smażcie aż zmięknie i się lekko zrumieni, dodajcie czosnek i świeży imbir, smażcie ok. 2 minut.
Dodajcie wymieszane zioła, pomidory i cieciorkę, wymieszajcie wszystko, gotujcie kolejne 2 minuty. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie wstrząśnięte mleko kokosowe, wymieszajcie, odstawcie patelnię na ogień, dodajcie kalafior i gotujcie ok. 30 minut. Dodajcie stopniowo liście szpinaku, mieszajcie i czekajcie aż stracą swoją objętość. Dodajcie sok z cytryny i sól. Podawajcie np. z ryżem. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. patrzę na to cudo i wiem że by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak duża puszka mleka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam zrobić samodzielnie garam masalę, wtedy nie trzeba już dodawać dodatkowo kuminu czy kardamonu, a potrawa jest bardziej intesywna w smaku i zapachu. /foczi

    OdpowiedzUsuń