czwartek, 9 kwietnia 2015

makaron z brokułami (spaghetti ai broccoletti)


Dawno nie zaglądaliśmy do naszej biblii kulinarnej, czyli The silver spoon, nadrabiamy!

Składniki: (4 porcje)
  • 500 g różyczek brokułu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 łyżki tłustej śmietany
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 25 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
Wrzućcie do wrzątku brokuły, gotujcie kilka minut. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie cebulę i smażcie aż zmięknie, ok. 5 minut. Odcedźcie brokuły i wrzućcie je na patelnię i wymieszajcie z cebulą, dodajcie śmietanę, wymieszajcie i gotujcie ok. 10 minut. Zmiksujcie wszystko blenderem, doprawcie solą i pieprzem. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedźcie makaron i dodajcie do niego masę brokułową, wymieszajcie. Posypcie parmezanem. (dla nas masa była za delikatna w smaku, więc dodaliśmy do niej trochę czosnku ;>) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. prosto, szybko, smacznie! najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, uwielbiam kuchnię włoską. Szukałem tej książki ale znalazłem tylko po angielsku. Czy można gdzieś kupić po polsku???
    Jutro robię ten przepis. Już czuje ze bedzie pysznie:-) myślę że tu by pasowały tez orzeszki piniowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Niestety jeszcze nikt nie podjął się tłumaczenia na jęz. polski, czekamy :) A orzeszki piniowe, pewnie tak, pasowałyby :) Staramy się jednak w przypadku tej książki, podawać przepisy w oryginalnej formie, bez zmian. W tym przypadku masa brokułowa wydała się nam zbyt delikatna, więc dodaliśmy do niej czosnku :) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  3. Ahh... właśnie to dzisiaj zrobiłam! Pyszne, a jakże proste :) Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń