poniedziałek, 28 lipca 2014

wołowina w bekonie z młodymi ziemniakami z groszkiem


Przychodzi tak dzień, kiedy mamy ochotę na kawał dobrego mięsa :)
Tym razem sama wołowina nie wystarczyła, owinęliśmy ją zatem w bekon! Do tego masło tymiankowe, młode ziemniaki z zielonym groszkiem, śmietaną i koperkiem...odpłynęliśmy...

Składniki:
mięso
  • 400 - 500 g wołowiny, pokrojonej w grube plastry, użyliśmy rostbefu
  • 6-8 plastrów bekonu
  • sól
  • pieprz
  • kilka wykałaczek
  • 1 łyżka oliwy
masło tymiankowe (zapomnieliśmy pokazać je na zdjęciu, a jest niezbędnym składnikiem dania :>)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
ziemniaki
  • 200-300 g młodych ziemniaków
  • 1 szklanka zielonego groszku, możecie użyć mrożonego
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
Zacznijcie od masła. Wymieszajcie w misce wszystkie jego składniki, przełóżcie na papier do pieczenia, który zwińcie w cukierka, tworząc z masła tubę, włóżcie do zamrażalnika na 10-15 minut.
Ziemniaki wyszorujcie szczotką i ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotujcie zielony groszek, odcedźcie, odstawcie.
Podzielone mięso posólcie i popieprzcie, zawińcie w bekon i zepnijcie wykałaczką.
Na rozgrzaną patelnię grillową wlejcie oliwę i usmażcie mięso, po 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości wołowiny.
Ugotowane ziemniaki pokrójcie wzdłuż, wymieszajcie z groszkiem, polejcie śmietaną, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie koperek. Masło pokrójcie w plastry, ułóżcie na gorącym mięsie.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Solicie wołowinę przed smażeniem? Nie robi się od tego twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli smażymy steki, solimy je po smażeniu, niestety w przypadku, gdy tak jak tutaj, mięso jest zwijane i dodatkowo owinięte bekonem, posoliliśmy je przed smażeniem. Dodamy tylko, że nie było twarde, pamiętajmy, że wytopiony tłuszcz z bekonu ładnie je "nawilża". Pozdrawiamy!

      Usuń