wtorek, 1 lipca 2014

szparagi pieczone w boczku


Jedno z najbardziej klasycznych połączeń, proste i szybkie w wykonaniu. Słony smak boczku postanowiliśmy złamać...cukrem!

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 8-10 plastrów wędzonego boczku 
  • cukier trzcinowy


Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, osuszcie. Każdy szparag zawińcie w plaster boczku, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypcie cukrem. Pieczcie ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200'C. My swoje zjedliśmy na śniadanie w towarzystwie jajka na miękko. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Połączenie, za które dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykwintne śniadanko! Dałabym wszystko za nie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, też tęsknimy za szparagami ;) Pozdrawiamy!

      Usuń