czwartek, 31 lipca 2014

młode ziemniaki zapiekane z szałwią w śmietanie


Lubimy ziemniaki, nawet bardzo! Poniższe danie pałaszowaliśmy więc bez niczego, Wy, jeśli macie ochotę podajcie je jako przystawkę, dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • młode ziemniaki, ile Wam się zmieści do naczynia żaroodpornego, wyszorowane, przekrojone wzdłuż
  • gęsta, tłusta śmietana, tyle, żeby pokryła ziemniaki do połowy ich wysokości
  • garść świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki ułóżcie na jednym poziomie w naczyniu żaroodpornym. Posypcie je liśćmi szałwii, zalejcie śmietaną, posólcie i popieprzcie. Przykryjcie folią aluminiową. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 160'C i pieczcie przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zdejmijcie folię i wstawcie ziemniaki na najwyższą półkę, żeby się ładnie przypiekły. Niech Was nie korci, żeby zwiększyć temperaturę, dzięki długiemu pieczeniu ziemniaki lepiej wchłoną śmietanę :) Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Śmietana 18%? Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Ale na termoobiegu, bo jak na 160 góra dół to po godzinie wrzenia nie było nawet :/ no i szałwii ze dwie garście ;) Pozdrawiam i dziękuję za bloga : *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz piekarnik w takim czasie zrobił z ziemniakami to co widać na zdjęciu :) (góra/dół) Na koniec przypieczone na najwyższej półce. A kto lubi szałwię, może dać nawet trzy garście! ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Śmietanę dałam 18%, ciężko było nią ziemniaki zalać, raczej obłożyłam, zobaczymy.... Swoją drogą nie widziałam jeszcze "gęstej" 30% ;-)

    OdpowiedzUsuń