poniedziałek, 21 lipca 2014

cukinia pieczona z pomidorami i mozzarellą


Postanowiliśmy wykorzystać cukinię jako swoistą bazę do pizzy :) Wyszło szybkie i bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • 3-4 cukinie, przecięte wzdłuż na pół
  • garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plastry
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
  • garść świeżych ziół, użyliśmy bazylii i tymianku

Cukinie podsmażcie chwilę na patelni grillowej z obu stron. Następnie wyłóżcie na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skropcie oliwą, posólcie, popieprzcie. Posypcie podartą mozzarellą, wyłóżcie plasterki pomidorów i doprawcie ziołami. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 200'C na ok. 10 minut, wyjmijcie, posypcie startym parmezanem i wstawcie znów do pieca i czekajcie aż się parmezan rozpuści. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, zachęcamy do przygotowania, łatwo, krótko a jak smacznie! :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Uwielbiam cukinię! W identycznym wydaniu- jak u Ciebie- podaję na kolację, a z dodatkiem kaszy/makaronu na obiad :) Pycha! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Składajmy pokłon Włochom, którzy wyselekcjonowali tę odmianę kabaczka/dyni ;) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń