wtorek, 20 maja 2014

makaron ze szpinakiem, ricottą i pomidorkami


Jadłam go często w nieistniejącej już cafe pravda w Szczecinie. Zatęskniłam za tymi smakami, więc postanowiłam je przywołać.

Składniki:

  • 250 g makaronu jaki lubicie, w pravdzie podawali pappardelle, teraz użyłam makaronu szpinakowego z semoliny pszenicy twardej
  • 100 g ricotty
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • kilka pomidorków koktajlowych

Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzućcie czosnek, smażcie chwilkę, wrzućcie szpinak, poczekajcie aż zmniejszy swoją objętość, zmniejszcie ogień. Dodajcie sól, pieprz i gałkę, wymieszajcie. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie ricottę i delikatnie wymieszajcie. Makaron dodałam od razu do szpinaku i sera i wymieszałam. Możecie podać równie dobrze szpinak z ricottą na dnie talerza, potem przykryjcie to makaronem udekorowanym pomidorkami. Popieprzcie. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i strasznie smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki :) Szpinak mogę jeść o każdej porze dnia i nocy...a już połączony z ricottą i makaronem, to czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam taką wersję z fetą, cud, warto spróbować.
    Co do Szczecina....... dobrych knajp tutaj to jak na lekarstwo, można zaprosić na rozczarowanie kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o Szczecin, śmiało możemy polecić "Fabrykę", "Niebo, wine&bar cafe", "Na Kuncu korytarza",a dobre burgery można zjeść w Krowie na deptaku :)

      Usuń
  4. to chyba najbardziej apetyczne danie ze szpinakiem jakie widziałam :). nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuje na własnym podniebieniu :)

    OdpowiedzUsuń