piątek, 30 maja 2014

sałatka z łososiem i szpinakiem


To po prostu bomba witaminowa, daje sił na cały dzień.

Składniki:
  • 200-300 g świeżego łososia, ze skórą
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 150-200 g szpinaku
  • 1 awokado, pokrojone
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
  • 1/2 szklanki uprażonych lekko orzechów, jakie lubicie, my użyliśmy laskowych
  • 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
  • 3-4 łyżki pokruszonego sera koziego (opcjonalnie), możecie dodać też ricottę


dressing:
  • 2,5 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wymieszajcie ze sobą w małej miseczce płatki chili z cukrem. Posmarujcie nimi łososia. Rozgrzejcie na patelni 1 łyżkę oliwy. Smażcie łososia, skórą do dołu, ok. 3 minuty z każdej strony. Odstawcie do ostygnięcia. wymieszajcie ze sobą składniki dressingu. Na talerze wyłóżcie szpinak, awokado, cebulę, borówki, orzechy, ser i łososia. Dressing podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!







2 komentarze: