wtorek, 27 maja 2014

sałatka z truskawkami i kokosowymi chipsami


Amerykanie mówią na to coconut bacon, dodają to do różnego rodzaju sałatek. W ich sklepach można kupić już gotowe chipsy, my postanowiliśmy zrobić je sami i sprawdziliśmy jak to smakuje...Zostaliśmy miło zaskoczeni!

Składniki:

  • garść różnego rodzaju sałat, mix
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • garść uprażonych migdałów
  • garść uprażonych pestek dyni


sos:

  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek


chipsy kokosowe:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (możecie zastąpić go miodem)
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Rozgrzejcie piec do 170'C. Wymieszajcie ze sobą płynne składniki do chipsów, wsypcie do nich wiórki, wymieszajcie, aż wiórki wchłoną wszystkie płyny, dodajcie pieprz i paprykę, wymieszajcie. Na blachę wyłóżcie papier do pieczenia, wyłóżcie na nim masę z kokosa, rozprowadźcie tworząc cienką warstwę, my użyliśmy do tego praski do ziemniaków. Wstawcie do pieca na ok. 10 minut, uważajcie, żeby masy nie przypalić, szybko się piecze, odstawcie do wystygnięcia. Wymieszajcie składniki sosu. Na talerze wyłóżcie sałaty, na nich truskawki, posypcie wszystko uprażonymi migdałami i pestkami dyni, posypcie kokosowymi chipsami. Sos podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza