piątek, 21 marca 2014

brazylijski gulasz rybny


Sięgamy po kolejny przepis na zupę do naszej książki z recepturami na 365 dni roku...tym razem zatrzymaliśmy się nad zupami rybnymi.

Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby (użyliśmy mintaja)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 limonki, sok z 1, druga pokrojona w ćwiartki, do podania zupy
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 dymki + zielone części
  • garść świeżej kolendry
  • kilka kropel tabasco
  • oliwa
  • pieprz
W dużej misce połączcie ze sobą: pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, wymieszajcie i dodajcie filety ryby, przykryjcie i marynujcie w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Wyjmijcie rybę z marynaty, odstawcie na bok. Wyjmijcie też liście laurowe. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wlejcie marynatę wraz papryką i duście ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Dodajcie mleko kokosowe i bulion, zagotujcie, zmniejszcie ogień, dodacie sosy rybny i ostrygowy, wymieszajcie, wrzućcie rybę i gotujcie ok. 4-5 minut. Dodajcie posiekaną dymkę, szczypiorek i kolendrę. Przed podaniem popieprzcie świeżo zmielonym pieprzem i dodajcie tabasco, tyle ile lubicie. Podawajcie z cząstkami limonki. Smacznego!



15 komentarzy:

  1. To musi być pyszne! koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia, spróbuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natknęłam się właśnie na ten gulasz w książce. Wasze zdjęcie duuużo lepsze niż to w publikacji!
      Justyna, od razu przypomina mi się ten artykuł, o Twoim fotografowaniu pod parasolką na balkonie :D
      Pozdrawiam Was :)

      Usuń
    2. Ale mi miło, dzięki! Czyli warto czasem być przewianą, zmarzniętą i zmoczoną ;) Pozdrawiamy ciepło! JiD

      Usuń
    3. Apetycznie to wygląda, ale czy pożywne, bez soli, ziemniaków, jako danie jednogarnkowe, to głodni będziemy.

      Usuń
    4. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby postawić sobie obok zupy garnek z ugotowanymi, posolonymi ziemniakami ;) Smacznego!

      Usuń
  3. wygląda niezwykle zachęcająco :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wczoraj, bardzo dobry. Pominęłam bulion warzywny i dodałam dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Bardzo smaczny.
    http://zdrowetalerze.blogspot.co.uk/2018/01/gulasz-rybny.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie dostanę sos rybny i krewetkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosy rybny i ostrygowy są do kupienia praktycznie we wszystkich większych hipermarketach, na pewno w Auchan czy Tesco. Pozdrawiamy!

      Usuń