piątek, 30 sierpnia 2013

pulpety z łososia z imbirem i migdałami


Jak to powiedział Daniel, dawno nie jadłem tak wypasionych pulpetów :)
Szybkie do wykonania, bardzo esencjonalne no i są z ryby...naszej kochanej ryby!

Składniki: (8-10 sztuk)

  • 300 g łososia bez skóry
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2-3 cm świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (i garść do obtaczania)
  • 1/4 szklanki uprażonych migdałów
  • natka pietruszki, posiekana
  • szczypiorek, posiekany
  • sól
  • pieprz, daliśmy cytrynowy
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, użyliśmy jaśminowego
  • sos sojowy lub teriyaki
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki oprócz ryżu i sosu sojowego, wrzućcie do malaksera, zmiksujcie. Dodajcie ugotowany ryż, wymieszajcie delikatnie łyżką bądź rękami. Na patelni rozgrzejcie na średnim ogniu olej. Z gotowej masy uformujcie pulpety, obtoczcie w bułce tartej i smażcie po ok. 5 minut z każdej strony. Podawajcie ciepłe z sosem sojowym, bądź teriyaki w osobnym naczyniu. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Brzmi niebywale pysznie :) Bardzo lubię połączenie łososia z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez jestem rybolubem, wiec zjadlabym takiego pulpeta ze smakiem. Ba, zjadlabym trzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my też po 3 na obiad wciągamy, hahaha :) Wyszły naprawdę smaczne! Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Z czym najlepiej jesc kotlety? Ziemniakami, makaronem ... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryżem, z ryżem! A jak nie, to z makaronem ryżowym :) Smacznego!

      Usuń