piątek, 12 lipca 2013

smażone krewetki z różowym sosem (code di gamberi fritte in salsa rosa)


Oboje bardzo lubimy krewetki. Postanowiliśmy poszukać u Włochów jakiś nowych inspiracji związanych z tymi przepysznymi żyjątkami morskimi :) Przepis z "SS".

Składniki:

  • 2 łyżki sosu pomidorowego (przecier bądź passata)
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 10 krewetek
  • białko z 1 jajka
  • olej do smażenia
  • mąka do obsypania
  • sól i pieprz


Wymieszajcie ze sobą sos pomidorowy, śmietanę i sok z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wino, szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i imbir. Do przygotowanej marynaty wrzućcie krewetki, wymieszajcie i odstawcie na 1 godzinę. Rozgrzejcie w garnku olej do smażenia. Rozbełtajcie białko w misce. Na talerz wysypcie trochę mąki. Krewetki w marynacie zanurzcie w białku, następnie obtoczcie delikatnie w mące i wrzućcie na gorący olej. Smażcie aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Wyjmijcie krewetki łyżką cedzakową i osuszcie na ręczniku papierowym. Posólcie i podawajcie z sosem, podanym w osobnym naczyniu. Smacznego!



3 komentarze:

  1. gdyby nie to, że u mnie w domu nie jadają krewetek, robiłabym takie na okrągło. pyszne, acz nieskomplikowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste a takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń