piątek, 5 lipca 2013

tatar z łososia (tartara di salmone)


Chyba wszyscy znamy klasycznego tatara z wołowiny...
Dla odmiany postanowiliśmy przedstawić Wam wersję z ryby, podpatrzyliśmy jak to robią Włosi :) Przepis z "SS".

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel Tabasco
  • 300 g filetu z łososia, posiekanego
  • 1/2 żółtej papryki, pozbawionej nasion, pokrojonej w kostkę
  • 30 g kaparów, odsączonych
  • 6 zielonych oliwek, posiekanych
  • 2 żółtka z jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania


Jedną z cytryn obierzcie, pozbądźcie się  białej skórki i posiekajcie miąższ. Wyciśnijcie sok z pozostałej cytryny. Wymieszajcie ze sobą oliwę, sok z cytryny i tabasco, posólcie i popieprzcie. Wymieszajcie ze sobą łososia, paprykę, kapary, oliwki i posiekany miąższ z cytryny, zalejcie wszystko przygotowaną wcześniej marynatą, dobrze wymieszajcie i odstawcie na 20 minut do lodówki. Podzielcie porcje na talerze, na każdą wyłóżcie żółtko z jajka, wszystko posypcie pietruszką. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Rewelacja!! Wybieram ten w miejsce wersji wołowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowiną nie pogardzimy, ale łososia też uwielbiamy :)

      Usuń