poniedziałek, 8 lipca 2013

penne z czarnymi oliwkami (penne alle olive nere)


Przedstawiamy kolejną recepturę  z "The Silver Spoon", biblii kuchni włoskiej.
Przepis idealnie odzwierciedla hasło: Im prościej, tym lepiej :)

Składniki:

  • 250 g makaronu penne lisce
  • 80 g czarnych, wydrylowanych oliwek, pokrojonych w plastry
  • 100 ml śmietany 30%
  • 10 g startego parmezanu


Oliwki wrzućcie do rondla o grubym dnie, zalejcie śmietaną i gotujcie na małym ogniu ok. 15 minut. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Włosi piszą, że na 1 litr wody powinno przypadać 10 g soli i 100 g makaronu.
Nałóżcie łyżkę sosu z oliwek na talerz, przykryjcie porcją makaronu, posypcie parmezanem i polejcie pozostałym sosem, dobrze wymieszajcie. Wyczytaliśmy, że makronów nie posypujemy parmezanem na końcu, tylko bezpośrednio na makaron, który potem polewamy sosem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Śmietana nie komponuje mi się jakoś z oliwkami. Ja bym raczej zmiksowała te oliwki z bazylią i oliwą z oliwek na pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponujemy spróbować, nam smakowało bardzo...i wielu Włochom również, skoro przepis znalazł się w "The Silver Spoon" - tam nie ma złych przepisów ;)

      Usuń
    2. A czarne oliwki z oliwą z oliwek, to raczej na tapenadę się nadadzą :)

      Usuń
  2. Tak! Jeszcze ząb czochu wcisnąć do tego <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolimy delikatną wersję wg oryginalnego przepisu, ale zachęcamy do próbowania zmian :)

      Usuń