środa, 17 lipca 2013

pizza z bobem, groszkiem i szynką parmeńską na serowym beszamelu


Sezon na bób uważamy za otwarty! Tak jak Wy lubimy go po prostu ugotować i polać masłem, tym razem zdecydowaliśmy się dodać go do pizzy, która obok makaronów, pojawia się na naszym stole dość często :)

Składniki:
przepis na ciasto do pizzy znajdziecie TU


  • 200 g bobu
  • 100 g zielonego groszku, może być mrożony
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 -6 łyżek oliwy
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • sól
  • cukier
  • kilka listków bazylii


beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz
  • 2 żółtka
  • 80-90 g serka typu brie (możecie dać jaki lubicie, owczy, kozi czy krowi)



Przygotujcie ciasto wg podanego przepisu.
Bób zalejcie zimną wodą, dodajcie 1 łyżkę cukru i gotujcie. Gdy zacznie się gotować dodajcie szczyptę soli. Gotujcie przez ok. 8-10 minut, aż bób będzie miękki, ale nierozgotowany. Odcedźcie, obierzcie ze skórek i odstawcie. Groszek sparzcie wrzątkiem i odstawcie. Do miski wyciśnijcie czosnek, wrzućcie różyczki brokuła i zalejcie wszystko oliwą, wymieszajcie.
Przygotujcie beszamel. W rondlu o grubym dnie rozpuśćcie masło, dodajcie mąkę i energicznie mieszając gotujcie ok. 2 minut. Dodajcie powoli mleko, cały czas mieszając. Zagotujcie i trzymajcie na ogniu jeszcze ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajcie sól i pieprz do smaku, zdejmijcie z ognia i wrzućcie pokrojony w kawałki ser, wymieszajcie do połączenia składników. Dodajcie żółtka, dodadzą puszystości.
Przygotowane, rozwałkowane ciasto posmarujcie beszamelem. Ułóżcie bób, zielony groszek, brokuły w marynacie i szynkę parmeńską. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 250'C na ok. 12 minut, 2 minuty przed końcem pieczenia wbijcie na pizzę 2 jajka i czekajcie aż się zetną. Gotową pizzę posypcie listkami bazylii. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Super! Szukałam przepisu na dobry serowy sos do pizzy. A możecie napisać jak zamrażacie ciasto na pizze i ile takie ciasto można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukałam pomysłu na serowy sos do pizzy. Super przepis. :) Mam jeszcze pytanie, możecie napisać, jak zamrażacie ciasto do pizzy i ile przechowujecie w zamrażalniku.

    OdpowiedzUsuń