poniedziałek, 1 lipca 2013

makaron z szałwią w śmietanie


Mamy wrażenie, że szałwia jako przyprawa jest wciąż mało doceniana i znana.
Świetnie nadaje się do marynowania mięs, sałatek, dobrze smakuje właśnie z makaronem. Często stosowana w kuchni włoskiej. Ułatwia trawienie i obniża poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy pappardelle
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek szałwii, posiekany
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • garść uprażonych migdałów
  • sok z cytryny do skropienia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie czosnek i szałwię i jeszcze chwilę smażcie. Dodajcie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, posólcie i popieprzcie. Dodajcie śmietanę, i makaron, wymieszajcie. Skropcie wszystko sokiem z cytryny. Wyłóżcie na talerze i posypcie migdałami. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. To fakt, szalwia jest malo popularna, tutaj w ogole trudno ja dostac, a szkoda... Makaron taki, jak lubie: prosty, a na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakochaliśmy się w szałwii :) Ma lekką goryczkę, fajnie smakuje właśnie podsmażona, czy uduszona. Współczujemy ograniczonego dostępu...Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. świetne danie - to przykład jak z kilku prostych składników da się wyczarować coś naprawdę fajnego!

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. szałwia smażona na maśle...chrupiąca...przepyszna...

    OdpowiedzUsuń