środa, 31 lipca 2013

grillowany kurczak z sosem truskawkowym


Bardzo lubimy owoce w wytrawnych daniach. Dodają świeżości, lekkości i rzecz jasna słodyczy :)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka posiekanych truskawek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka oleju kokosowego (kupiliśmy w hipermarkecie na stoisku z żywnością orientalną)
  • sól, pieprz
Do rondla wlejcie olej, podgrzejcie na średnim ogniu, dodajcie truskawki, sok pomarańczowy, miętę, bazylię, wymieszajcie i gotujcie ok. 10 minut, aż truskawki zmiękną i sok się trochę zredukuje.
Piersi posólcie, popieprzcie i usmażcie na grillu, bądź patelni grillowej. Jeśli wybieracie patelnię, usmażcie je na 1/2 łyżki oleju kokosowego. Piersi wyłóżcie na talerze, polejcie sosem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Nie przepadam za mięsem z owocami, ale to wygląda apetycznie:) Kiedyś robiłam kurczaka z ananasem, ale przejadło mi się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od dodatków, tutaj zioła robią sporą robotę ;) Polecamy spróbować!

      Usuń