sobota, 27 października 2012

prosta tarta ze śliwkami


Ostatnie śliwki znajdziecie jeszcze na ryneczkach...

Składniki:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko


dodatkowo:

  • 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
  • gruby lub trzcinowy cukier do posypania


Do malaksera wrzućcie wszystkie składniki na ciasto, wymieszajcie. Wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie szybko, uformujcie kulkę, zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na 1-2 h.
Śliwki umyjcie, wydrylujcie przecinając je na pół.
Ciasto rozwałkujcie na średnicę nieco większą niż Wasza forma, my użyliśmy 26 cm. Wyłóżcie je do formy i ponakłuwajcie dno widelcem. Ułóżcie śliwki w rozetę. Uwaga! Jeśli macie śliwki bardzo soczyste, posypcie najpierw spód ciasta bułką tartą i zapieczcie samo ciasto przez 10 min.
Tartę pieczcie w temp. 200'C przez ok. 30 min, aż boki się zarumienią. Posypcie owoce cukrem. Smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno. Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Pyszności. Uwielbiam tarty ze śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały urok tej tarty tkwi w jej prostocie. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia :) Rzeczywiście, fajny przepis, my zwykle wypełnialiśmy serkiem mascarpone, ale spróbujemy Waszą metodą.

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwki wyglądają cudownie :) bardzo lubię takie tarty!

    OdpowiedzUsuń
  5. prosta a jaka efektowna! musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku nie upiekłam żadnego ciasta ze śliwkami. Karygodne, doprawdy!
    Twoje wygląda wspaniale - te soczyste owoce, ach...

    OdpowiedzUsuń