sobota, 13 października 2012

krem z batatów z imbirem i kokosem


Genialna zupa na jesienno - zimowe dni.

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 1 średni seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • sól, pieprz
  • garść uprażonych migdałów
  • kilka liści świeżej pietruszki


Przygotujcie warzywa, obierzcie i pokrójcie ziemniaki, selera, cebule. W głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i pokrojony czosnek i smażcie na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Dodajcie imbir, seler i ziemniaki, gotujcie przez 2-3 min. Zalejcie wszystko wywarem, a następnie mlekiem kokosowym, gotujcie ok. 10 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Odstawcie do ostygnięcia i następnie zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Zupę podawajcie posypaną migdałami i pietruszką. Smacznego!



1 komentarz: