wtorek, 3 kwietnia 2012

sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem



W minione Święta Wielkiej Nocy zamarzyła nam się obok białej kiełbasy, żuru i tony wędlin, jakaś inna potrawa...
zaczęliśmy wertować przepisy i wpadliśmy na tę sałatkę, prosta, szybka i przede wszystkim smaczna :)

Potrzebujecie:
  • 200 g świeżego filetu z łososia 
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 2 garści rukoli
sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy

Rybę doprawcie solą i pieprzem, zawińcie w folię aluminiową i wrzućcie do gotującej się wody na 8-10 minut lub ugotujcie na parze.
Jajka ugotujcie na półtwardo, około 5min. Na dużym talerzu ułóżcie umyte i osuszone listki rukoli.
Jeszcze ciepłe jajka obierzcie ze skorupek, podzielcie na ćwiartki i połóżcie na rukoli. Rozdzielcie kawałki łososia i również połóżcie na sałatce.
Zróbcie dressing, mieszajcie oliwę, sok z cytryny, wodę, majonez, musztardę, aby powstała emulsja. Polejcie sałatkę, gotowe. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz