"Oryginał" tej zupy, która w 2006 roku zajęła pierwsze miejsce na Festiwalu Zup, jedliśmy z moim przyszłym mężem w lipcu 2007 roku, w Moment Cafe, w Krakowie :)
Od razu się w niej zakochałam! Ale oczywiście najpierw w przyszłym mężu :)
Postanowiliśmy dla Was ożywić wspomnienia...
Składniki:
- 1,3 L wywaru warzywnego
- 200-300g zielonych oliwek
- 200 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól
- pieprz
Wrzućcie oliwki i gotujcie wszystko na średnim ogniu przez 5 min.
Zmiksujcie wywar aż stanie się gładki i jedwabisty. Przecedźcie wywar przez sito, pozbądźcie się cząstek z oliwek. Dodajcie mascarpone, jeszcze raz zmiksujcie i chwilę zagotujcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
W Krakowie podano nam do zupy grzanki z tapenadą (pastą z czarnych oliwek), jej przepis znajdziecie
TU.
Smacznego!
jadłem robione przez was w ELEFUNKU na otwarciu MEGA mega mega zajebi..a
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowała :)
UsuńUgotowałam, jest pyszna. Z chlebem razowym smakuję doskonale :D
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuń