poniedziałek, 28 sierpnia 2017

makaron z kurczakiem, brokułami, chili, grzybami i orzeszkami ziemnymi


Sycąca micha pełna smaków, komu, komu?

Składniki:

kurczak:

  • 1/2 kg kurczaka, użyliśmy piersi, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

makaron:

  • 150 g makaronu ryżowego, soba, jaki lubicie
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 120 g pieczarek, posiekanych
  • 1 szklanka kwiatów brokułu
  • 3 dymki, posiekane
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 6-8 suszonych chili
  • 1/4 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych
  • łyżka uprażonych nasion sezamu
  • cząstki limonki, do skropienia


Połączcie kurczaka ze składnikami marynaty, wymieszajcie, odstawcie na 10-15 minut.
Wymieszajcie składniki sosu w miseczce, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, możecie przelać go zimną wodą, bądź dodać kilka kropli oleju sezamowego, aby się nie posklejał.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, odcedźcie kurczaka z marynaty i wrzućcie go na rozgrzany olej, smażcie ok 4-5 minut, dodajcie warzywa, wymieszajcie, dodajcie aż będą chrupiące.
Łyżką cedzakową przenieście warzywa z kurczakiem do miski. Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oleju, rozgrzejcie, dodajcie chili, podsmażcie aż zmieni kolor, ale się nie spali, dodajcie dymkę, czosnek, imbir, smażcie kilka sekund. Dodajcie kurczaka z warzywami oraz sos, wymieszajcie dodając ugotowany makaron i uprażone orzechy. Wyłóżcie do misek. Posypcie sezamem i szczypiorkiem, podajcie z cząstkami limonki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza