wtorek, 19 kwietnia 2016

sernik z matchą


Jeśli jesteście fanami zielonej herbaty, lepiej nie mogliście trafić! Zrobiliśmy go już chyba z 5 razy, jest tak dobry! Został bohaterem jednej z naszych kolacji u sąsiadów. Matchę kupujemy w sklepach internetowych, z azjatycką żywnością. 

Składniki:
  
Masa:
  • 1 kg serka Philadelphia,
  • 275 g cukru pudru, 
  • 180 g serka mascarpone,
  • 100 g gęstego jogurtu,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka dobrego ekstraktu waniliowego,
  • 3-4 łyżeczki herbaty matcha
Spód:
  • 150 g herbatników Digestive,
  • 2 łyżki miękkiego masła  

Piekarnik rozgrzejcie do 160 stopni.  

Ciastka zmiksujcie z masłem. Wsypcie do formy (22 cm). Spodem łyżki lub szklanki dobrze dociśnijcie do formy. Podpieczcie przez 10-12 minut. Wyjmijcie z piekarnika i odstawcie na bok. 

Wymieszajcie serek Philadelphia z cukrem, dodajcie mascarpone, jogurt i znowu dobrze wymieszajcie. Następnie wbijacie po jednym jajku i dalej mieszajcie. Na koniec dodajcie wanilię i herbatę matcha i jeszcze raz porządnie wymieszajcie. Musicie uzyskać gładką masę. 
Masę przelejcie do formy i wstawcie do piekarnika. Pieczcie przez 15 minut. Następnie obniżcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie jeszcze przez godzinę. Pieczenie może potrwać dłużej (do ok. 80 minut). Gdy potrząśniecie delikatnie formą, sernik powinien być stabilny na zewnątrz, jedynie sam środek powinien pozostać nieco wilgotny i chybotliwy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz